How To: Borduren voor beginners

Terwijl iedereen tijdens de Corona periode een bezigheid zocht en enthousiast aan een start-to-run avontuur begon, besloot ik om iets helemaal anders te proberen. Lopen is niets voor mij, maar creatief bezig zijn daarentegen… Daardoor ontdekte ik de magische wereld van het borduren!

Eerder op het jaar had ik needle punchen geprobeerd. Dit is een techniek waarbij je, net als bij deze stijl van borduren, een houten ring gebruikt waarin je een ontwerpje maakt. Deze techniek is eerder wat meer grof, aangezien je dikker breigaren gebruikt. Dit was me wel bevallen, maar die mooie, delicate naaiwerkjes vond ik op Pinterest toch ook wel heel mooi! Van mijn ouders had ik voor Pasen wat geld gekregen, dus ging ik direct aan de slag en bestelde ik gelijk wat borduurmateriaal.

Omdat ik niet goed wist waar te beginnen (en niets van borduren en de verschillende technieken kende), had ik me een boek aangeschaft waarin alles mooi uitgelegd stond. De ontwerpjes die er in staan vind ik super mooi en helemaal mijn stijl, ik wou er direct mee aan de slag! Ook al vond ik de gevorderde borduursels met tekstjes en ingewikkelde bloemenpatronen prachtig, toch besloot ik (zeer wijs) om te beginnen bij het begin en het eenvoudigste ontwerp te kiezen voor mijn eerste naaiwerkje.

Op internet vond ik een enorm gamma aan borduurgaren, in alle kleuren en stijlen. Omdat ik het zo overweldigend vond en niet wist wat ik het beste kon nemen om mee te beginnen, heb ik gewoon de kleuren gekocht die gebruikt worden in de eerste werkjes die in het boek stonden. Het zijn niet echt de standaard blauw, rood en geel kleuren, maar eerder leuke pasteltintjes. Met deze kleurtjes kom ik zeker een heel eind. De houdertjes voor de garen heb ik zelf in elkaar geknutseld, met de nummer er op vermeld, zodat ik steeds weet welke kleur het is.

Naast de garens had ik ook enkele houten borduurringen gekocht. Deze dienen om de stof op te spannen, zodat het makkelijker is om je borduursel te maken. Ook is het mooi om het nadien op te hangen aan de muur en je interieur mee op te fleuren!

Naast het garen, gebruik ik, ja, een naald en een klein schaartje. Ook maak ik continu gebruik van een centje. Ik weet niet of dit de officiële naam is van het kleine voorwerpje, maar het is een handig dingetje waarmee je heel eenvoudig je draadje in je naald kan rijgen zonder dat je er gefrustreerd door raakt.

Om de tekening op de stof te tekenen, speel ik een beetje vals en gebruik ik de getekende ontwerpen die in het boek staan, in combinatie met een lightpad die ik ooit in de Action heb gekocht. Het ontwerp teken ik in potlood op een wit stuk stof dat ik nog had liggen. Je kan natuurlijk zelf kiezen welke kleur stof je ervoor gebruikt!

Het eerste borduursel dat ik had gemaakt, was dus het eenvoudigste dat in het boek staat. Beginnen bij het begin, want soms is het verleidelijk om te beginnen bij het einde 😉 Al zeg ik het zelf, voor een eerste naaiwerkje was het best goed gelukt. Ik heb het als cadeau voor moederdag gegeven. Helaas had ik het afgewerkt zoals ik bij mijn needle punch ontwerp had gedaan, met wat textiellijm en een kartonnen cirkel op de achterkant. Bij dat ontwerp ging het heel goed, aangezien de stof die ik had gebruikt wat dikker was, maar helaas was het bij de stof van het naaiwerk minder goed gegaan. Dit was namelijk dunner, waardoor er wat lijmvlekken achterbleven en te zien waren op de stof. Ik vond het wel jammer, aangezien ik er veel werk in had gestoken, maar al doende leert men zeker! De volgende keer dat ik het wil afwerken, ga ik het doen met een vilten cirkel en zonder de lijm.

Ondertussen ben ik begonnen aan een mooi bloemenontwerp. De rechte steken gaan heel goed, al moet ik nog wat oefenen op het maken van kleine knopjes als bloemetjes. Het is wat oefenen, dat wel, maar ik had niet verwacht dat ik direct een mooi resultaat ging bekomen. Let wel, je hebt er heel veel geduld voor nodig. Het duurde namelijk allemaal veel langer dan ik had gedacht. De ingewikkelde designs lijken snel te maken, tot je er aan begint. Zelf vind ik het een leuke bezigheid om de kleurencombinaties te kiezen en te experimenteren met de technieken, dus ik zit er niet veel mee in en het resultaat mag er zeker zijn!

Liefs,

Saar

Een gedachte over “How To: Borduren voor beginners

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s