Positiviteit

PositiviteitDoorheen de dagen kijk ik veel youtubefilmpjes en lees ik veel blogs die gemaakt zijn door mensen met een chronische ziekte of aandoening. Het valt me op dat veel van deze mensen dezelfde soorten wijsheden volgen in hun leven en vaak moeilijkheden ervaren op gemeenschappelijke punten. Door de diagnose en de ziekte verandert je hele denkpatroon over het leven. Dit omdat het noodzakelijk is om er mee te leren leven en er mee te kunnen leven. Omdat een chronische ziekte ook mentaal zwaar kan wegen, ga ik me in dit artikeltje focussen op “positiviteit”.

Positiviteit is enorm moeilijk om jezelf aan te leren. Het gebeurt echt niet van de ene dag op de andere en het is een continu leerproces. Toen ik pas de diagnose van MS had, dacht ik enorm vaak “Waarom moet dit mij nu overkomen?”, “Het leven is zo oneerlijk” of “Wat heb ik ooit misdaan om dit te krijgen?”. Dit noem ik giftige gedachten. Ze sturen je in een neerwaartse spiraal, nestelen zich diep in je denken en zijn absoluut niet goed voor je eigen welzijn.

Zo zijn ook de gedachten “Ik ben toch lelijk”, “ik kan niets” of “ik ben toch een kieken” slecht. Veel mensen zeggen of denken heel vaak negatieve dingen over zichzelf, terwijl dit – zonder dat je het weet – een invloed heeft op je zelfvertrouwen. Zelfs als je het bedoelt als een grapje, heeft dit invloed op je zelfbeeld. Daarom probeer ik zo’n gedachten ook te vermijden, ze helpen je absoluut niet vooruit. In plaats daarvan probeer ik positieve dingen over of tegen mezelf te zeggen zoals “Dat heb je goed gedaan”, “Die presentatie gaat lukken”, “Je ziet er goed uit” of “Ik kan misschien niet alles, maar toch veel”. Want waarom niet?

Een mens geeft het meeste kritiek over en tegen zichzelf. Door dit om te buigen naar positieve gedachten creëer je onbewust een positiever zelfbeeld, wat helpt om beter in het leven te staan. Hersenen werken op een zeer bizarre manier, waardoor veel dingen die je denkt, onbewust gaan meespelen of invloed hebben op jezelf en op je mindset.

“Remember, you have been criticizing yourself for years and it hasn’t worked. Try approving of yourself and see what happens.” – Louise L. Hay

Ik betrap mezelf er ook op dat ik vaak denk: “Wat zullen ze wel niet van me denken?”, maar in realiteit denken mensen meestal niets. Zelf kijk je ook eens naar een persoon, zonder dat je er slecht over denkt. Trouwens, wat maakt het uit wat andere mensen van je denken of wat je denkt dat andere mensen van je denken. Zie je hoe onlogisch dat is? Waar mensen zich echt mee bezighouden weet je toch nooit. Zo heb ik ook geleerd dat mensen het meestal niet slecht met je bedoelen.

thumb_When it rainslook for rainbows.When it's darklook for stars._1024

Om jezelf te leren van het leven positief te zien en proberen positief te denken, moet je jezelf er van bewust maken wat je denkt. Je moet stilstaan bij je gedachten. Denk ik positief, denk ik negatief? Welke gedachten zijn giftig? Je moet je ervan bewust maken dat je aan het denken bent. Dat is stap 1.

Stap 2 is het stoppen of omdraaien van negatieve of giftige gedachten. Als je merkt dat je gedachten afdwalen naar een donkere plek, grijp dan in. Stop met erover te denken. Als ik mezelf hierop betrap, denk ik bij mezelf: “dat is geen goede gedachte” of “dat is een giftige gedachte, hier moet ik mee oppassen”, waarna ik stop met in cirkeltjes te denken, want dat heeft toch absoluut geen zin. Dit is enorm moeilijk en een werkpunt waar je elke dag aan moet timmeren. Het leven is wat het is, dus over de dingen die je niet kan veranderen, moet je je ook niet suf piekeren.

Hierna moet je zorgen dat je die handelingen blijft doen door het oefenen van je gedachten. Dit kan door mediteren (daarmee bedoel ik vijf of tien minuten aan niets proberen te denken, springt er een gedachte in je op, dan merk je die op en laat ze terug verdwijnen, je mag er niet op ingaan, je moet ze gewoon terug laten gaan) of als je plots merkt dat je je mentaal wat minder voelt, je af te vragen hoe dat komt en wat je gedachten zijn. Klinkt heel opgehemeld en yoga-esque, maar bij mij helpt dit om minder momenten te hebben waarin ik in een diepe put val.

“When you change the way you look at things, the things you look at change.” – Wayne Dyer

Wat bij mij ook helpt, is me focussen op dingen die ik heel graag doe. Bij mij is dat bijvoorbeeld de kunstacademie. Als ik aan een werk bezig ben, vergeet ik alles rondom me heen. Ik denk niet meer aan de scans van volgende week of de pijn die ik voel. Ik ben dan zo gefocust bezig met het kiezen van kleuren (oei, dat is precies de verkeerde kleur, nog wat meer geel, nog wat meer blauw), de juiste techniek proberen toe te passen en het maken van mijn werk. Je kan het zo stellen dat kunst mijn eigen soort van meditatie is. Wat ik maak hoeft allemaal niet perfect te zijn, maar de reden waarom ik het doe (plezier en de kans om gedachten te verzetten) is veel belangrijker.

“Work for a cause, not for applause. Live life to express, not to impress.” – healthyplace.com

Als je jezelf nog eens betrapt op een vervelende of negatieve gedachte, weet dat het niet erg is. Ik doe het soms ook. Je leert het met vallen en opstaan. Rome is ook niet gebouwd op één dag, maar als je elke dag een huisje bouwt, kom je er uiteindelijk wel.

Indien je graag een lijstje wilt met de youtubekanalen en blogs die ik nogal eens bekijk, dan kan je naar mijn “handige links” pagina gaan. Hier heb ik alle blogs, websites en youtubekanalen opgesomd die ik graag bezoek.

Hoe blijf jij positief tijdens moeilijke momenten?

Liefs

Saar

4 gedachtes over “Positiviteit

 1. Ik lees eigenlijk maar een blog over/van iemand met MS en dat is die van jou. Ik wil niet de hele tijd gefocust zijn op datgene wat altijd/vaak/meestal/soms (al naar gelang ik me voel) als een zwaard van Damocles boven mijn hoofd hangt. Gek genoeg lees ik me te pletter over coeliakie, wellicht omdat die ziekte goed beheersbaar is door het volgen van het glutenvrije dieet

  Liked by 2 people

  1. Ik wou er een paar jaar geleden ook absoluut niets van weten en zocht nooit iets op op internet over MS, omdat je de meest uiteenlopende en akelige dingen tegenkomt. Ondertussen ben ik daarin wel wat veranderd en vind ik het juist fijn om er wat mee bezig te zijn, maar ik begrijp je volledig.

   Liked by 1 persoon

 2. Goedemorgen Mademoiselle! Wat een fijn artikel op de zondag, ik accepteer de moeilijke momenten en focus me op leuke dingen die er aan komen.Die zijn er genoeg, klein of groot! Zal je lijstje snel eens gaan bekijken… Fijne dag!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s